Hubertusjakt 2012

Rapport från 2012 års KM i Hubertusjakt, 1-2 december

JiS Klubbmästare i Hubertusjakt 2012:
1:a Tomas Johansson med Tärna, 90 av 100 möjliga poäng
2:a Pertti Heijari med Sooth, 61 poäng

Huberthushelgen inleddes på lördagen med samling på Via-Edsberg i lätt snöfall och minus 6 grader. JiS ordförande Christian Dokken hälsade alla deltagare och publik välkomna. Domarna Royne Svensson och Olle Johannisson förklarade kort reglera innan det blev avfärd till Trystorp där själva jakten skulle hållas.

Kalle Johansson med Zoda var först ut, Zoda hade snart fågel på vingarna men tyvärr ingen skottchans för Kalle. Åke Olsson och Theo gick ut som ekipage nr 2, de kom inte för fågel i sitt släpp och sparade taktiskt lite av sin tid för ett senare släpp. Dagens första skott avlossade av Pertti Heijari som startade som nr 3 med sin Sooth, en vacker tupp var fälld och bärgad. Därefter var det Tomas Johanssons tur att med hjälp av SM-vinnararen Tärna söka av markerna. Det tog inte ens en minut innan det var fågel i luften och självklart fälld av Tomas och inlevererad av Tärna. Catharina Lundberg och lånehunden Dippa gick ut som ekipage nr 5 och Dippa hade mycket fågelkontakt, tyvärr befann sig skytten på fel sida om en gran och skottchansen uteblev. Vi förflyttade oss tillbaka till Via-Edsberg, där Åke fick sitt sista släpp men ingen fågelkontakt denna gången heller. Sist ut för dagen var markvärden själv Christian Dokken med sin Ben, inte heller detta ekipage kom för fågel.

Det stora samtalsämnet under middagen på lördag kväll, var givet: ”Vem låg bäst till av Pertti och Tomas? Och skulle någon av de 5 startande på söndagen kunna utmana dem?”

Söndag morgonen bjöd på -11 grader, klar himmel och strålande solsken. Även i dag startade jakten på Trystorp. Per Froststråle (mer känd som Frasse) startade med Cata och därefter Liv Stoltz med Ezzie. Båda fick kämpa för att hitta fågel och när fåglarna väl presenterade sig infann sig inte skottchansen. Som ekipage nr 3 denna dag startande Jonas Dahllöf med Scooter. Jonas tycktes ha ett guldläge då de fick mark tilldelad sig där vi alla sett en tupp landa i ett rissnår med björk där den nu höll sig gömd. Jonas stod tyvärr på fel sida buskaget när hans Scooter fick upp fågeln på vingar och chans till skott uteblev. Näst sista startande i tävlingen var Lisa Falck med Gin, där tiken stötte fågel men tyvärr blev det ingen skottchans för Lisa.

Tävlingens sista startande var regerande Klubbmästare Conny Landberg nu med sin Nelly. De fick jaga av mark på Via-Edsberg och när ekipaget ”försvann” in i energiskogen med domarna efter sig blev det riktigt spännande. Efter en stund avlossade Conny två skott och bara en kort stund senare ytterligare två. Därmed hade han förbrukat alla fyra patroner som man får använda i tävlingen. Frågan var bara om han också fällt någon fågel och hur många i så fall? Nej, Conny kom tillbaka med tom viltbag och därmed stod det klart att JiS klubbmästare hette antingen Tomas eller Pertti.

KM-tävlingen avslutades med ny samling på Via-Edsberg för prisutdelning.
Domarna tilldelade 1:a priset till Tomas och Tärna, 2:a priset gick till Pertti och Sooth som helt rättvist fick se sig slagna. Att Tomas inte fick full pott, 100 poäng, berodde helt enkelt på att han inte lyckades skjuta två fåglar, då dessa ger 10 p vardera.

Vid prisutdelningen lämnade Royne Svensson över ”domar-stafettpinnen” till Olle Johannisson som därmed får utse domarkollega vid nästa Hubertusjakt.

Någon ”kock-stafettpinne” tänker dock inte JiS införa efter att ha njutit av Lollo och Frasses mat under helgen. Tack för att ni fixade med lunchen båda dagar och en underbar 3-rätters middag på lördag kväll. Ert kök njuter vi gärna av igen vid nästa KM!

Rapport skriven av Catharina Lundberg

Lite bilder från Hubertusen finns här: