Domarpresentation Derby 2020

delare

Royne Svensson
Vill börja med att tacka för förtroendet att få döma 2020 års Derby.
En liten presentation om mig. Jag är 62 år och bor på västra Tjörn tillsammans med min fru Agneta och våra hundar, springerhanarna Harley och Thor. Mina fritid delas i huvudsak mellan familjen, hundträning, Jakt och meka i garaget plus en massa “måsten” som vi alla lever med. Tycker mycket om att fjällvandra samt jaga ripa i svenska fjällen. Personligen hade jag önskat att vi varje år hade haft några fjällprov för våra spaniels.
Är medlem i två jaktlag där vi framförallt jagar älg och rådjur.
Skaffade min första hund 1991 då jaktlagen ställde krav på eftersökshund. Det blev en springer spaniel av utställningstyp. Detta ledde till att jag träffade människor som tränade spaniel till spanieljakt. Intresset för hundträning ökade och jag började starta på prov. Det gick inte så bra men jag lärde mig mycket av den första hunden. Därefter har jag haft springrar av jakttyp och det började gå bra på jaktproven.
Har hela denna tiden varit intresserad av att gå långt fram under proven för att se och njuta av fina spanielarbeten.
Hjälpte till under en period då vi arrangerade prov på Tjörn och i Uddevalla.
Tackade ja när jag fick en förfrågan om jag ville påbörja en utbildning till jaktprovsdomare och 2010 blev jag godkänd för alla klasser. De första åren fick jag förmånen att döma många prov och även ett par gånger med Brittiska domare vilket gav mycket erfarenhet på kort tid. Under dessa år har jag även fått möjligheten att döma ett tiotal prov i Norge samt tre prov i Finland varav ett var 2016 års Finska cockermästerskap där jag dömde tillsammans med Marcus Sjöborg. Lärorika upplevelser då Norge och Finland har kopierat Svenska regelverket men framförallt Finland skiljer sig mycket i tolkning och bedömning.
Ser fram emot att döma Derbyt.

 
 
Petra Johansson

Jag bor med min man Tomas och våra 6 jaktspringertikar på en gård utanför Nyköping i Sörmland.
Jag tog jägarexamen 1994 men tänkte först inte jaga. Började vara med i min mans jaktlag ibland på klövviltsjakt och tyckte det var kul.
Vår första jaktspaniel kom till oss sommaren 2002.
Jolly, som då var 3 år, blev vår läromästare och lärde oss framförallt hur viktigt det är att kunna läsa sin hund i jakten.
Vi startade några prov med henne men eftersom hon var en väldigt självständig hund blev det inga priser.
Men jag var biten av fågeljakten och ytterligare en spaniel köptes 2004, Beda, och jaktproven jag startade på började gå bättre.
Det är en underbar känsla att jaga över sin egen hund, det är inte mycket som slår det.
Vi har även varit uppe till fjälls och jagat ripa ett flertal år med våra spaniels.
2008 köpte jag min Tärna. De framgångar jag haft med Tärna på jaktproven hade jag aldrig kunnat drömma om.
På bara en säsong 2,5 år gammal och 6 starter var hon jaktchampion och Spanielmästare 2010!
Två år senare slog hon till igen och vann SM 2012. Och 7 år gammal vann hon SM 2015!
Våren 2011 föddes vår första kull valpar under prefixet Jägarfamiljens, självklart efter vår egna stjärna, Tärna. Hon fick ytterligare 2 kullar och vi har sparat en tik ur varje som även de fått valpar nu.
2014 blev jag tillfrågad om jag ville utbilda mig till jaktprovsdomare, 2016 dömde jag mina första prov som B-domare och i början av 2018 fick jag min A-domarauktorisation.
Under min utbildning dömde jag även med flera brittiska domare vilket givetvis gett mycket erfarenhet.
Att få gå längst fram, få se alla hundar på nära håll och döma dem är en ära och ett stort förtroende. Jag gillar det verkligen.
Jag ser fram emot att få döma årets unghundsderby, tack för förtroendet.

/Petra

delare