JiS WT-cup 2014

Årets JiS WT-cup gick av stapeln lördagen den 26 april på Ängens kursgård i Rännelanda, Dalsland.

Det blev efter lite omorganisation och övertalning, 13 ekipage och 4 lag anmälda till cupen. Tack alla som ställde upp o hjälpte till så att detta blev så bra o trevligt som det blev.

Vi hade valt att lägga banan i naturlig miljö, alltså vi byggde ingen bana utan använde oss av det som fanns till buds i själva naturen. Olle, Ulla-Lena, Pertti o jag hade varit o rekat helgen innan, Ängens kursgård erbjuder många valmöjligheter men vi fastande för en markbit som låg alldeles bredvid själva boendet, där vi även lunchade och intog den gemensamma middagen på kvällen. För att höja attraktionen vittrades marken in med fasandoft från flaska.

Banan låg i en flack bäckravin så publiken satt på ena åsen (till höger om det startande ekipaget) och hade full kontroll på händelseförloppet. Det fanns naturliga buskar och hallonsnår, en bäck (eftersom det var en bäckravin), lite tuvor och annat bös. Ekipagen startade på vänster sida om bäcken och sökte sig framåt i buskar och snår. Kastare 1 stod gömt bakom en björk och lite buskar till höger om ekipaget och på höger sida av bäcken, kastet här gick rakt längst med bäcken på höger sida så hunden fick hoppa över bäcken för inleverans. Kastare två stod på åsen mittemot publiken, dold i ett alsnår och kastade dummyn ner i kanten av ett hallonsnår ca 5 meter från själva bäcken. Efter denna inleverans fortsatte söket över bäcken framåt och här går 3:dje skottet av som är ett markeringsskott ner mot backen där vi ska tänka oss att en kanin skjutits. En vit käpp markerar vart hunden ska dirigeras, efter inleverans fortsätter ekipaget framåt mot ett hinder där 4:de apporten kastas över. Detta hinder visade sig inte funka som det var tänkt men förutsättningarna blev ju samma för alla så det var ingen som gnällde. (Hindret bestod av hönsnät och granruskor, vilket gjorde att många av hundarna tog det för en vanlig grantäting och inte såg själva nätet), detta var sista apporten och söket avslutas med en kort reviering på andra sidan nätet. En del hundar tog hoppet över nätet helt naturligt men de flesta sprang runt.

Då 3 hundar var färdiga berättade Domaren Olle Johannisson hur han tänkte om ekipagen (alltså inga poäng talades om), vi hade ju ett perfekt väder och gott om tid och alla hade de bedömda hundarna i färskt minne. Efter att 6 hundar var klara lunchade vi och efter lunch fick de resterande 7 ekipagen starta. Upplägget blev vad jag kan förstå mycket uppskattat.

För att kunna placeras var men tvungen att ha minst 30 av 60 möjliga poäng på fältarbetet, sedan gav varje apport max 10 p, maxpoäng var alltså 100.

Placeringarna blev enligt följande
1. Helene Pettersson med Meryl Sunpower ”Scylla” 82 p
2. Catharina Lundberg med Huntsman Lance ”Ben” 77 p
3. Yvonne Mattiasson med Zetastar Loyal Gyllis ”Gylla” 70 p
4. Pertti Heijari med Fedelm’s Elen ”Ellen” 68 p
5. Gunni Büttner med Thiswilldo Cu Dubh ”Zappa” 64 p
6. Kerstin Nilsson med Duvslagets Assar ”Assar” 60 p
7. Biggan Elofsson med Flushpoint What a Blast ”Asta” 54 p
8. Hanna Hammarbom med Ah-Tib’s Loucetius ”Toker” 52 p
9. Peter Noren med Brambledash Aleyn ”Zigge” 52 p
10. Gunilla Carlsson med Zetastar Racy Ritha ”Speya” 50 p
11. Ulla-Lena Johannisson med Flaggeberget’s Bruno ”Bruno” 49 p
12. Anna Nyren Lundmark med Fedelm’s Fianna ”Fianna” 48 p
13. Catharina Lundberg med Via-Edsbergs Chap ”Ted” 43 p

Lagen var 4 st och såg ut enligt följande:
1. Sista minuten, Scylla, Toker och Speya 184 p
2. Black magic women, Assar, Fianna och Zappa 172 p
3. Västkustpärlor, Bruno, Ellen och Asta E 171 p
4. Norrland Guld, Ted, Zigge och Gylla

Sedan hade träningsgrupp Uppland ett eget pris som de delade ut till den springer resp cocker som de tyckte hade gjort ett för dagen förtjänstfullt arbete som borde uppmärksammas.
Kerstin Nilsson och Assar fick springerpriset
Anna Nyren Lundmark och Fianna fick cockerpriset

Foton finns i bildarkivet ett stort tack till Axel för fotona.

Vill ni ha något foto i original tag Helene Pettersson på helene@canit.se så kan hon hjälpa till med detta.

Även ett stort tack till Anders och Lena på Ängens kursgård som fixade med allt runt omkring.

JiS vill tacka samtliga sponsorer för ett fint prisbord
Royal Canin, Gyllerboda Hundcenter-Fågeljägarens, Hundsystrarna, Dummies.se och Träningsgrupp Uppland

20140426_143754_web

Vid pennan Biggan Elofsson