Rapport från 2013 års Working Test

JiS-cupen, den 27 april

Resultat WT JIS-cupen:
Vinnare: Helene Pettersson med Meryl Sunpower
2:a – Yvonne Schwermer-Herngren med Iagos Kanel
3:a – Terese Stenborg med Småviltjägaren Cfs Gabrielle

4:a – Liv Stoltz med Stawaskogens Ezzie
4:a – Yvonne Mattiasson med Zetastar Loyal Gyllis

Vinnande lag, Norrlands guld med följande medlemmar:
Terese Stenborg med Småviltjägaren Gfs Gabrielle, Yvonne Mattiasson med Zetastart Loyal Gyllis och Catharina Lundberg med Via-Edsbergs Chap

17 startande hälsades på lördagsmorgonen 27 april välkomna till Bro Gård utanför Nyköping av domaren Elsebeth Bergqvist och provledare Petra Johansson. Båda poängterade att ett WT är en inofficiell tävling. Men när Petra visade upp det nyinstiftade vandringspriset till segraren i den individuella klassen, infann sig snabbt en tävlingsstämning i rummet.

Innan första start demonstrerade Petra tävlingsbanan och dess olika moment tillsammans med sin SM-vinnarhund Tärna. Att det inte skulle gå lika smidigt för alla andra att ta sig igenom banan, som innehöll hopp över staket, markering med skott och kast samt även dirigeringar och självklart fältsök, stod nog klart för alla ganska tidigt. Banan visade sig vara väl genomtänkt och ett sista överraskande moment som testade hundarnas stadga blev helt utslagsgivande.

Tävlingen genomfördes i strålande solsken. Publiken följde varje ekipage från en naturlig läktare i en söderslänt och både applåder, glada tillrop och spontana ”neej så synd” hördes när ekipagen lyckades bra eller mindre bra med sina uppgifter på banan. Yvonne Schwermer-Herngren med sin röda cocker-tik Iagos Kanel fick publiken att skratta gott många gånger, och vann även med rätta det pris som Catharina Wiberg skänkt till tävlingens ”Roligaste cocker”. Kanel lyckades bland annat under dirigeringsövningen hitta den låda med dummies som tävlingsledningen gömt i en granhäck och apporterade glatt flera stycken därifrån innan hon dessutom gick ut och hämtade in rätt dummy vid markeringspinnen!

Prisutdelning, med ett prisbord sponsrat av Royal Canin och Dummies.se, hölls under högtidliga former i Wärdshuset på Bro Gård av JiS ordförande Christian Dokken. Därefter blev det en paus innan det var samling för middag på lördagskvällen i samma lokal.

Därmed var JiS-cupen genomförd för första gången. Syftet med att ordna cupen som ett WT under våren, är att inspirera till träning och förberedelser inför kommande jakt- och jaktprovsäsong till hösten. Den inofficiella tävlingen kan också bli något för JiS Träningsgrupper att träna tillsammans inför.
Under söndagen deltog flera av de tävlande i en kursdag för Petra Johansson där de fick ytterligare tillfälle att träna fältsök och stadga, med utgångspunkt från resultatet under lördagens WT.

Rapport skriven av Catharina Lundberg.

JIS Cupen 2013

Vinnarhunden Meryl Sunpower
Ägare Helene Pettersson

JIS_CUPEN_2013_04_27_60 Vinnare IndividuelltIndividuella vinnare i WT JiS-cupen 2013:
Helene Pettersson, Meryl Sunpower
Yvonne Herngren, Iagos Kanel
Terese Stenborg, Småviltjägarens Cfs Gabrielle Liv Stoltz, Stawaskogens Ezzie
Yvonne Mattiasson, Zetastar Loyal Gyllis

JIS_CUPEN_2013_04_27_58 Vinnande Lag

Vinnande lag i WT JiS-cupen 2013:
Norrlands Guld med
Catharina Lundberg, Via-Edsbergs Chap
Yvonne Mattiasson, Zetastar Loyal Gyllis Terese Stenborg, Småviltjägarens Cfs Gabrielle Längst till höger står domaren för detta Working Test, Elsebeth Bergqvist.

JIS_CUPEN_2013_04_27_57 Vandringspriset

Vandringspris skänkt av Ulf Westlund