Spanielkurs i Halmstad våren 2010

Spanielkurs Halmstad
Under våren har jag hållit en spanielkurs i JIS regi.
7 st spaniels med förare har drillats. Deltagarnas bakgrund har varit skiftande, en och annan med en del erfarenhet till dem som skaffat sin första spaniel. Hundarna som deltagit har varit runt året gamla.

Vi har tränat på att se hur hunden utnyttjar vinden och att föra den så att vi inte motarbetar våra spaniels när de söker i marken. För min egen del så är söket den absolut viktigaste ingrediensen en jagande hund ska kunna. Spaniels som bara springer fram och tillbaka har vi ingen som helst nytta av, hur en spaniel jagar är 70-80% av arbetet.

Apporteringen är givetvis en sak som måste till för att få in det vilt som vi fäller, så det har vi också jobbat hårt med.
Får vi inte in det vilt som vi skjuter på, ja då är det ju inte lönt att lossa skott. Vid sista träffen så lade vi fokus på vatten arbete. Det var nog en och annan som fick sig en funderare. Det är stor skillnad för en hund att arbeta i vatten efter en apport och på land. På platsen där vi befann oss var det nämligen näckrosor och de kan ställa till det för en hund när det kommer lite vind och ställer bladen på kant, så dirigerbarheten är av yttersta vikt för en spaniel.

Stadga är också en stor del av det som en fullärd spaniel ska kunna. För att inte utsätta hunden för en risk så måste den vara stadig för vilt och för att jägaren ska kunna ha full fokus på viltet som ska fällas.

Nu vill jag bara önska deltagarna lycka till och hoppas att vi får se dem till höstens jaktprov.

Uffe Westlund

Bilder från kursen kan ses här