Rapport från JIS cupen 28 maj 2016

Rapport JIS-cupen 2016

Att JIS fyller 10 år 2016 uppmärksammas på flera sätt under året. Så också när klubben bjöd in till JIS-cupen, ett working test för spaniels. I år fick tävlingen, som ordnades för fjärde gången i rad, en helt annan inramning än tidigare år när den placerades på kungliga slottet Tullgarn mitt under mässan Swedish Game Fair.

JIS-cupen avgjorde i år lördagen den 28 maj. Tävlingen gick först i en grundomgång, där samtliga 18 ekipage bedömdes av den brittiske A-panel fältprovsdomaren William Megaughin, innan de allra bästa ekipagen möttes i en final.

Först ut i grundomgången var Eskil Andersson med jaktcockern Ulf. Banan, som var anlagd på en ängsmark, började med ett fältsök som bröts med ett skott och en kastapport (dummy). Därefter kom ett nytt avsnitt med fältsök som slutade med ett stopp och en dirigering på en dold apport ca 30 meter framför ekipage. När den var inlevererad fortsatte fältsöket i det höga gräset, över ett dike och därefter längs med diket. Hunden fick därefter stoppas för att få ytterligare en markering, en betydligt längre apport än tidigare. Därefter avslutades banan med ett fältsök.

Banan kunde tyckas enkel, men flera ekipage fick svårighet med att hitta igen dummis i den mycket höga och täta ängsvegetationen. Upptrampade stigar blev till osynliga ”murar” som vissa hundar hade svårt att sig över, t ex vid dirigeringen.

Fem av de startande hundarna kvalificerade sig vidare till finalen. Finalen avgjordes på lördags eftermiddagen inför en stor publik på Slottsarenan, med vackra Tullgarns slott som fond. I finalen startade följande ekipage: Pedro Zeiner Christiansen med Perle, Liv Stoltz med Kiwi, Anna-Victoria Ingemarsdotter med Queen, Petra Johansson med Lexie och Torbjörn Augustinsson med Flisan. Inget finalekipage tog med sig sina poäng från grundomgången, utan nu startade man från noll igen. Det gällde alltså att göra ett toppen-race för att kunna vinna!

Finalbanan var krävande på ett helt annat sätt än i grundomgången. Här skulle hundarna visa upp sitt fina spanielsök på nyklippt gräsmatta som används till hunduppvisningar under 1,5 mässdagar. Några väl sammansatt granruskor räckte dock för att trigga hundarna i att visa sig från sin bästa sida. Granarna var uppställda på ett led upp mot slottet. Banan avslutades med skott och en kastapport över halmbalar. Alla hundar tog sig lätt över hindret, men sen blev det problem för några att hitta igen dummyn på andra sidan vilket visade sig bli utslagsgivande för vilka som blev placerade och inte.

Det var nog ingen av oss i publiken som inte kunde räkna ut vem som skulle bli JIS-cupens vinnare 2016. Efter en fantastisk grundomgång och lika bra arbete i finalen, men en avslutande klockren apportering, stod det klar att vandringspriset JIS-gubben i år skulle få flytta till Norge och hem till Pedro Zeiner Christiansen och hans springer spaniel Perle. Stort grattis till årets vinnare!

Rapport: Catharina Lundberg, Anna-Victoria Ingemarsdotter